Dáš šluka? Čili život dítěte.

     Na kraji trávníku stála lavička, na které seděl starý pán, který strašně kašlal. V ruce držel igelitový pytlík plný černých kamínků. Vždycky se těžce nadechl, pak se rozkašlal a přidal do pytlíku další černý kamínek. 
Parta kluků na něj hleděla s úžasem. Něco takového jaktěživ neviděli. Ten pán se u toho kašlání navíc všelijak kroutil a jelikož byl hubený jako tyčka, vypadalo to, že ho kašel odstartuje jako raketu někam do povětří.
     „Co tomu pánovi je?“ ptala se Danda. 
     „Takhle kašle pořád?“ zajímalo Toníka. 
     „Pořád,“ řekl míč. „Ten pán totiž skoro celý svůj život kouřil cigarety a vykouřil jich víc než půl milionu.“
     „A co to má v tom pytlíku?“ ptal se Kája. 
    „To jsou kousky jeho plic,“ odpověděl míč a pokračoval: „pokaždé, když zakašle vyletí z něj kousek prokouřených plic. Plíce jsou normálně pevné, měkké a růžové, však také pomocí nich lidé dýchají. Jenomže tenhle pán je má od cigaretového kouře celé černé a úplně ztvrdlé. Vždycky, když zakašle, odlomí se kousek černých ztvrdlých plic a vyletí tomu pánovi z pusy, jako když vystřelíš starý kaštan z praku.“ 
Daniel Kühnl - Správná parta a kouzelný míč
vyšlo v r. 2007 v nakladatelství Fragment

Kdyby mě už od dětství maminka masírovala příběhy tohoto typu, rozhodně bych si s nadšením nekoupila svou první krabičku cigaret, samozřejmě růžovou, protože cokoliv je růžový vám přeci nemůže ublížit. Jasně, že jsem se zakuckala, nejsem žádnej posera, co by to válel na jazyku, stejně je to hnusný. Takže hezky vyděšený vdech stylu: Pozor máma de! A plíce volají o pomoc.

           
                   Moje druhá krabička.. Uchovávaná jen pro ten umělecký záměr. :D 
                A věřte nebo ne, od té doby jsem si žádnou (sama) nekoupila. 

A já místo toho byla vyděšená z masožravých světlušek... 
Ano potlesk. Na tuhle komentovanou prohlídku okolí Prášil nikdy nezapomenu. 
Věřte, že děti ve věku sedmi let jsou hodně tváré osobnosti. Podle mého sešitu na seminář z biologie je to inprinting. A strach jako jedna z nejsilnějších emocí v dětské dušičce vydrží hodně dlouho. Mluvím z vlastní zkušenosti. To zlověstné šustění křidel, mírumilovná světýlka a zuby, ze kterých odkapává moje čerstvá dětská krev. Brrr, ješte teď bych sama v noci po lesech v Prášilech nešla!

A tento článek (po vzoru Pana spisovatele Daniela) věnuji Blondýně k Valentýnu. A v duchu si myslím: „Parádička, ušetřila jsem za bonboniéru, můžu si koupit něco pro sebe, třeba bavlněné ponožky nebo nové auto nebo tak něco.“


„Nebo to bude Zmijozel, kde nastane tvá chvíle - ti ničeho se neštítí, by došli svého cíle.“
J. K. Rowling: Harry Potter a Kámen mudrců

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze života mléčných výrobků #3: Žaba, krokodýl, zubatá žába.

Ze života mléčných výrobků #1: Dělat věci pořádně?

Měla jsem dědu. A babičku?